RENSA OCH VÅRSTÄDA HEMMET
Tips och checklista för en miljövänlig vårstädning med Kristina Kasimir från Green Cleaning & Krizit
STÄDA UNDAN VINTERN, VÅREN ÄR HÄR!
Med allt ljusare dagar börjar det krypa sådär härligt i kroppen, det är dags att städa undan vintern och göra sig redo för våren och sommaren! En ordentlig vårstädning är inte bara renande för hemmet, det kan vara renande för själen och sinnet med.
Genom att rensa och städa hemmet gör vi oss redo för nästa fas och säsong, och det är ett utmärkt tillfälle att utvärdera och reflektera över vårt hem och vår vardag.
Vad vill jag ha kvar och vad ska rensas ut?
Vad kan jag göra för att min vardag ska bli enklare?
Hur vill jag egentligen ha det?
I dagens inlägg har jag tagit in städexperten Kristina Kasimir för att
ta reda på hur vi kan förbereda oss för vårstädningen
veta hur man bäst lägger upp städjobbet så det flyter på smidigt
få veta mer om miljövänliga rengöringsmedel och vilka städartiklar man ska investera i
Vi har packat inlägget med tips och inspiration för att du ska komma igång med vårstädningen, häng med!
Vårstäda hemmet
VARFÖR VÅRSTÄDAR MAN?
Med mer ljus syns det tydligare när det inte är riktigt rent och dammet framträder, men vi får också mer energi och vill städa ut vintern, så hemmet känns ljust och rent inför sommaren.
Vårstädningen är också en fas för att göra plats för nytt, att rensa ut det gamla som inte längre skänker oss någon glädje, att utvärdera och tänka om. En vårstädning och ordentlig rensning av hemmet kan göra det lättare att hålla efter med vardagsstädningen.
Men det handlar också om säkerhet! Dammtorkning kan vara avgörande, många bränder startar i kombination med damm och elektroniska apparater eller vitvaror som blir överhettade. Dessutom behöver dina vitvaror inte jobba lika hårt när det är mindre damm i luften, och drar mindre energi. Att vårstäda hemmet och grundligt dammsuga och dammtorka minskar alltså risken för onödiga brandolyckor.
Städa grönt för miljön
VAD ÄR SKILLNADEN PÅ EKOLOGISKA, NATURLIGA OCH BIOTEKNISKA RENGÖRINGSMEDEL?
De flesta av oss vill vara mer klimatsmarta och tänker på miljön, men många rengöringsmedel innehåller fortfarande mycket kemikalier för att tackla smutsen. Att gå över till vanliga husmorsknep passar inte heller alla och man letar ett bra miljövänligt alternativ i affären.
Men bland alla produkter som påstås vara bra för miljön kan det vara skönt att hålla reda på de olika begreppen, så vad är skillnaden på ekologiska, naturliga och biotekniska rengöringsmedel? Kristina förklarar:
Naturliga produkter
I naturen hittar man miljögifter som hamnat där på grund av oss, så bara för att något är naturligt behöver det inte vara miljövänligt. Ingredienserna kan ha ett naturligt ursprung, som exempelvis en kokosolja, men processas med starka kemikalier för att få fram slutprodukten. Se upp med vad rengöringsmedel lovar, det är lätt att använda begrepp som att något är naturligt baserat, har ett naturligt ursprung eller kommer från naturen.Ekologiska produkter
Det som växer fritt i naturen är inte automatiskt ekologiskt, så ett ekologiskt rengöringsmedel är gjort på råvaror där odlingen är ekologisk. Här slipper man bekämpningsmedel och gifter som kan användas vid vanlig odling av råvarorna. Ekologiska odlingar hjälper till att läka jorden och bidrar till ett mer hållbart samhälle.Biotekniska produkter
Här är produkterna gjorda på bioteknologiska råvaror och man jobbar med mikroorganismer och enzymer. För att förklara det väldigt enkelt kan man exempelvis ta ett prov i ett köksavlopp för att ta reda på vad som finns där och för att veta hur man kan bryta ned den smutsen. Här finns både goda och onda bakterier, och man vill egentligen bara bryta ned de onda bakterierna. Med biotekniska rengöringsmedel kan man på ett skonsamt sätt bryta ned smutsen och samtidigt föra in godartade bakterier i våra liv när vi städar.
Kom igång med städningen
VAR BÖRJAR JAG STÄDA? OCH HUR LÄGGER JAG UPP ARBETET FÖR ATT DET SKA FLYTA PÅ SMIDIGT OCH EFFEKTIVT?
Hur man städar är lite av en smaksak, men här är de strategier och tips Kristina har samlat på sig under åren.
Förbered dig på att det kommer att ta tid att vårstäda, det är inte konstigt med en hel vecka för ett medelstort hus.
Ha rätt förväntningar - har du inte städat så ofta kan det vara svårt med den mest ingrodda smutsen, speciellt kalk i badrummet kan vara svårt att få bort.
Städa undan alla saker först och utvärdera hur du kan förenkla städningen, finns det sätt att samla saker på som gör att du slipper mycket plockande och flyttande under vardagsstädningen?
Ta ett rum i taget, börja med det lättaste som exempelvis sovrum eller vardagsrum. Gå sedan vidare medsols rum för rum. Du själv är också renare om du börjar med det lätta och tacklar den tuffare smutsen sen.
Plocka ut alla dina saker och passa på att rensa ut i exempelvis garderober, skåp och hyllor. Det är enklare att både städa och att utvärdera och tänka om sin förvaring om du plockat fram allt.
Städa alltid i dagsljus och solljus! Då ser du allt för städningen.
Målet är att få bort så mycket damm som möjligt. När du städar ett rum, börja uppifrån och ned (dammet faller såklart nedåt), ta bort textilierna som samlar damm, dammsug med borstmunstycket på dammsugaren om det är mycket damm. Torka av tak och väggar med en mopp för att få bort dammet. Om man ska dammsuga eller dammtorka först är en smaksak.
Glöm inte dina tygmöbler! Har dina möbler avtagbar klädsel är det läge att tvätta dessa, om det inte är avtagbart kan man lägga över ett fuktigt lakan på möbeln och piska för att slå bort dammet.
Tänk på allt du tar i när du städar dig igenom rummet. Allt som handtag, skåpdörrar och lysknappar behöver göras rent, även insidan på skåpdörrarna kan behöva rengöras.
Avsluta i rummet där du hämtar vatten, som köket eller badrummet, oftast drar man med sig smutsen till det rummet och det är logiskt att avsluta vårstädningen där.
Sist av allt tar man alla fönster, putsa dem skinande blanka och släpp in vårljuset!
VAD BEHÖVER JAG FÖR UTRUSTNING FÖR ATT STÄDA?
När det är dags att städa, ställ fram utrustningen du behöver nära till hands så det är enkelt att komma igång och så du slipper springa fram och tillbaka mellan rummen (Pssst! En organiserad städskrubb är ett plus för att enkelt hitta det du behöver!).
Ha gärna en plats för städutrustningen i rummen som kräver lite extra regelbunden rengöring, som i badrummet så du kan hålla efter veckovis. På så vis blir inte smutsen lika ingrodd och det blir lättare att rengöra under vardagsstädningen.
Här är städutrustningen som bör stå redo i städskrubben för vårstädningen:
Rengöringsmedel
Rengöringsmedel för olika typer av golvmaterial beroende på vad du har hemma, det är väldigt viktigt att golven behandlas rätt så håller de längre. Exempelvis bör man inte använda samma medel för linoleum och träparkett.
Rengöringsmedel mot fett (exempelvis för köket)
Rengöringsmedel mot kalk (exempelvis för badrummet)
Allrengöringsmedel.
Dammsugare med olika munstycken
Städdukar och trasor
Svampar
Borstar
Mopp
Hink
Utrustning för fönsterputs
VILKEN UTRUSTNING ÄR VÄRD ATT INVESTERA I?
En riktigt bra dammsugare är en viktig investering, gärna med lång slang så man når så mycket som möjligt. Se till att du har flera munstycken så du kan dammsuga extra noga i hörn och till möbler.
En bra mopp! Syftet med en bra mopp är att du kan städa rätt beroende på yta. Undvik den spanska trådiga moppen som bara drar smutsen fram och tillbaka, investera hellre i en flexibel variant med en microfiberduk som plockar upp smutsen. Moppen ska fungera lika bra för tak och väggar och som inte bara är till för att våttorka, utan som också går att använda som golvraka och att torrmoppa (som är mest miljövänligt!).
Bra städdukar och trasor, visst är det bra med att återbruka gamla lakan, men för städningen är det värt att investera i exempelvis bra mikrofiberdukar som verkligen plockar upp smutsen.
Miljövänliga rengöringsmedel, bra för både hemmet och dig!