LAGA DINA KLÄDER & FÖRLÄNG LIVET PÅ PLAGGEN DU ÄLSKAR

Få koll på klädvården och tackla tuffa fläckar, med tips från sömmerskan Matilda Olsson

Har du en hög med kläder som behöver fixas?

Så många gånger står man där med en rensad garderob, och med ett stygn av besvikelse för att flera av de plagg man älskar att använda på något sätt har

  • blivit för små eller krympt i tvätten

  • har tappat formen

  • trasiga sömmar

  • tappade knappar

  • har missfärgats eller fått fläckar

När jag rensar en garderob går jag alltid efter frågorna “älskar och använder jag plagget?“ och “passar plagget min livsstil idag?“ för att välja vilka kläder jag vill behålla. De plagg som inte håller måttet hamnar antingen i återvinn, skänk eller sälj. Men sedan finns en kategori till, för just de kläder som inte får åka in i garderoben igen för att jag behöver ta tag i att fixa dem på något sätt innan jag kan använda dem.

Dagens inlägg handlar om just detta - hur lagar och fixar jag plaggen jag vill fortsätta använda? Hur förlänger jag livet på plaggen jag älskar?

För att svara på de många frågorna kallade jag in en expert, sömmerskan Matilda Olsson!

Matilda Olsson

Driver sömnadsatljé i Hudiksvall, just nu aktuell med nystartade Tini Garments, ett unikt koncept där man köper ett plagg med färdig design som blir skräddarsydd för dig.

Varför blev du sömmerska, och sen startade eget?Jag har alltid varit en pysselmänniska, jag sydde mitt första plagg när jag var 13 och tycker om att fixa saker. Jag utbildade mig till mönsterkonstruktör i Stockholm, och när jag flyttade hem till Hudiksvall fanns inte något företag att där jag kunde arbeta med det, så jag startade min egen ateljé. Idag är jag glad att jag kan fortsätta göra det jag brinner för!

Vad är roligast med yrket?
Problemlösning - helt klart! Jag tycker om att klura på hur jag rent tekniskt löser saker, sedan är det så givande med tydliga visuella resultat och att få leverera projekt efter projekt. Sedan är det häftigt med alla personer man möter, den ena dagen syr jag brudklänningar, den andra dagen får man ett projekt att göra 1910-tals kläder till ett veteranbilsrally.

Har du några dolda talanger?
Jag är rätt duktig på att fota också, det är roligt. Några av bilderna här hemma på väggen är faktiskt från en av mina resor till Island.

Foto: Sabina Wixner

Vilka kläder ska man köpa?

Handla rätt plagg för din livsstil

Låt oss börja i rätt ände - plaggen som du tar in i ditt hem! Att handla kläder är inte alltid lätt. Det är många kriterier att fylla för att vi ska tycka om plaggen, allt från färg och form till kvalitén i tyget till hur plagget passar in i vårt liv.

Var medveten om dina inköp och var kräsen med dina val. Ett plagg inköpt på rea för att det var billigt och som aldrig kommer till användning kommer aldrig att vara värt det. Välj plagg efter din livsstil, utvärdera vad du egentligen behöver och hur plaggen kan komplettera det du redan har i garderoben.

Köp plagg som du 

  • trivs i och mår bra i.

  • känner dig fin i.

  • som är bekväma och inte skaver eller kliar.

  • som du kan ta hand om med tvätt och klädvård.

  • som passar din livsstil.

  • som kompletterar det du redan har i garderoben och går att kombinera med andra plagg.

Hur gör jag min garderob mer hållbar?

Vad tittar du själv efter när du är ute och handlar, både nyproducerat och second hand?

Oftast letar jag såklart efter plagg jag gillar och kommer använda. Men det är också väldigt viktigt för mig att handla från märken som har tänkt igenom produktionsleden, och som är ärliga med hur det går till hos dem. Man får tänka på att inköpen påverkar vad det produceras mer av, så handlar vi från märken vi vill stötta hjälper vi dem att utvecklas.

Inga material är perfekta, men bomullsindustrin är en av de större miljöbovarna och det krävs mycket vatten och kemikalier för att färga bomullen, så när jag handlar bomullsplagg ser jag till att det är 100% ekologisk bomull, och inte bara någon mix av 50 % ekologiskt.

Jag vill stötta de företag som är öppna med var plaggen kommer ifrån och som arbetar hållbart, om det är svårt att hitta information om hur plaggen är producerade skäms troligtvis märket för det. Ärlighet varar alltid längst!

En stor inspirationskälla är Johanna Nilsson som föreläser om Slow fashion, och har massor av resurser om hållbart mode på sin hemsida.

Det mest hållbara plagget är det som faktiskt kommer till användning
— Matilda Olsson

Förslag på lösningar för vanliga problem

Krympta plagg eller som är för små

Den vanligaste orsaken till att kläder krymper i tvätten är för att man tvättat för varmt. Det bästa för ull-plagg är 30 grader, och för ull är det viktigt att tvättmedlet är enzymfritt. Om du har exempelvis en ull-tröja som krympt lite (inte för mycket) kan du testa balsam-tricket

När det kommer till viskosplagg bör man undvika att sträcka ut plaggen medan de är blöta, eftersom fibrerna är svagare vid fuktigt tillstånd. Viskos bör hellre strykas ut till ursprunglig storlek med mycket ånga när plagget torkat. 

Bomull däremot är starkare när det är fuktigt, har du till exempel ett par bomullsjeans som börjar bli lite små kan du dra försiktigt i linningen för att töja ut dem medan de är fuktiga. 

Oftast är det svårt att göra något åt för små plagg. Rent generellt är mitt råd att skänka plaggen som blivit för små, så de kommer till användning för någon annan. Men är du händig och gillar att sy rekommenderar jag att göra om plagget till ett barnplagg!

Råd för tvätt och torkning

Rent generellt så sliter det på plaggen att tvätta och torktumla dem, försök istället att vädra dem ordentligt och att punkttvätta plaggen om det går, så håller de längre. 

Ruska ut rynkor och häng plagg som normalt sett fungerar bra på galge på just en galge för att torka. Plagg som är tyngre, såsom ylle, trivs bäst att plantorkas så de håller formen.

Se vår guide till tvättråd längst ned på sidan för att få koll på klädvården! 

Foto: Karin Björkquist Källa: Kurbits.nu

Foto: Karin Björkquist Källa: Kurbits.nu

Foto: Karin Björkquist Källa: Kurbits.nu

Foto: Karin Björkquist Källa: Kurbits.nu

Hål och trasiga sömmar

Små trasiga sömmar och knappar som lossnat är saker som de flesta kan fixa men som man inte har motivationen till. Inte ens en sömmerska som Matilda själv. 

Gör det på en gång det händer, att fixa det kan ta bara 5 minuter, men att gruva sig för uppgiften kan ta längre tid. Gör det enkelt för dig själv och se till att du har ett sykit hemma. En lagning blir sällan osynlig, så vårt bästa tips är att göra något roligt av det! Brodera blommor eller klipp fler hål så ser det ut som att plagget ska se ut så. 

Är du mer händig kan du göra om plaggen, som en blus av en skjorta med trasig krage.  

Fixa en trasig knapp

Laga en knapp borde alla kunna, ett tips om du tappat bort knappen är att flytta ned en knapp från exempel närmast halsringningen, om du oftast har första knappen i skjortan uppknäppt. Se till att ha nål och tråd hemma så blir det lättare att komma igång. Här visar Matilda hur du syr i en knapp snabbt och enkelt!

Fläckar och missfärgning

Se till att ha galltvål hemma, det fungerar mot de flesta fläckar. Spana in vår vår guide för hur man bäst tacklar tuffa fläckar så du kan återställa dina favoritplagg!

En tråd som dragits ut

Om tråden inte gått av och du har en ögla, prova att pilla tillbaka tråden försiktigt med nageln eller en nål och dra den tillbaka. 

Trasig dragkedja

En dragkedja behöver inte alltid bytas, här är några enkla knep för att fixa vanliga problem med dragkedjor. Tänk på att stänga dragkedjan när du tvättar så håller den bättre!

Boktips - för dig som vill lära dig mer!

Google i all ära, men ibland är det skönt att ha en bok i bokhyllan med det man behöver veta, här är 2 tips för dig som vill lära dig mer om hur du skapar en hållbar garderob och hur du lappar och lagar hemma!

Lappat & Lagat av Kerstin Neumüller

Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode av Jennie Johansson och Johanna Nilsson

Tycker du inte om att lappa & laga?

Vet du med dig att du inte har tid, kunskap eller motivation att ta tag i dina trasiga plagg själv? Här är några bra alternativ!

  • Byt tjänster med någon som tycker om att fixa plaggen och att sy, bjud dem på middag för besväret eller något annat roligt!

  • Lämna dem till en tjänst där de kan fixa dina plagg, som Repamera!

  • Lämna dem till en lokal skräddare/sömmerska och stötta dem!

  • Gå en kurs om sömnad och klädvård! Bor du i Hälsingland kan du spana in kurserna hos Matilda.

  • Vill du lära dig att laga själv? Gå på en syjunta och lär dig av andra! Eller gå en kurs om hur du tar hand om dina plagg. 

Vad ska man tänka på om man lämnar plaggen för lagning?
Oftast så ser den som ska laga plagget hur man tacklar problemet, men det kan vara bra att notera om det är viktigare för dig att det blir snyggt fixat eller om du bara vill kunna fortsätta ha plagget. 

När är det värt det att lämna in ett plagg för lagning? 
Om du kommer använda det igen! Då är det alltid värt det oavsett kostnad. Kommer du inte använda det är det bättre att skänka, sälja, återbruka eller återvinna plagget. 


Guider

Föregående
Föregående

VAD GÖR EN ORDNINGSKONSULT OCH HUR KAN DE HJÄLPA DIG?

Nästa
Nästa

ORGANISERA DITT HEMMAKONTOR SOM EN EXPERT